Aromaterápiás kiskáté 1. felvonás

Az elmúlt néhány évben nagyon sok helyen találkozhattatok az illóolajok, aromaolajak, aromaterápia, esszenciális olajak (sic!) kifejezésekkel, szinte divat lett az illóolajak használata. Vásárokban is gyakran mesélek arról nektek, hogyan működik, hol és hogyan hatnak az illóolajok a szervezetünkben. Remélem, ezzel a rövid sorozattal sikerül majd néhány kérdést tisztázni. Kalandozzatok hát velem egyet!
Rózsa lepárlásra előkészítve

Az aromaterápia tulajdonképpen a fitoterápia egy ágazata, mely a növények illóolaj tartalmát tanulmányozza, illetve az illóolajok gyógyító hatását.

Nem új keletű dolog azonban az illóolajak, balzsamok használata, gondoljatok csak az ókori Egyiptom balzsamozási technikájára, vagy Kleopátra illatos fürdőire, vagy a mai napig használatos tömjénre. Hippokrátesz is tanulmányozta az illóolajok hatásait az emberi szervezetre. Később, a pestisjárvány idején, az orvosok csőrös maszkjukba zsályát és rozmaringot tömködtek. A parfümök, illatos olajok indították azonban igazán útjára azt a tudományt, amely a 20. században teljesedett ki tudományként: elkezdték tanulmányozni, kémiai típusokat felállítani, hatásokat vizsgálni.
Az illóolaj bizonyos növényekből különböző eljárásokkal nyert, szobahőmérsékleten maradék nélkül elillanó folyadék.
Az illóolajok előfordulhatnak a növények különböző részeiben: virágokban, levelekben, gyökerekben, termésekben,magvakban. A legelterjedtebb kinyerési forma a vízgőzdesztilláció, ám ha olvastátok Süskind Parfümjét, akkor már van némi fogalmatok a kivonásos módszerről is. A citrus olajakat általában héjukból hidegen préselik.
Hogyan is hatnak ezek az illatok a szervezetünkre, sőt, a lelkiállapotainkra is?
A szagingerek a szaglóhártyáról közvetlenül agyunk legősibb részébe, a limbikus rendszerbe jutnak, jelentősen befolyásolják életműködésünket, közérzetünket, viselkedésünket.
Az illóolajokat alkalmazhatjuk belsőleg, amikor magunkhoz vesszük, általában valamilyen oldószerben. Kiválóan oldódik alkoholban, mézben, tejben, tojássárgájában. Felhívnám a figyelmet azonban, hogy belsőleg kizárólag aromaterapeuta tanácsára, előzetesen felvett kórtörténet alapján használjátok az illóolajokat.
Külsőleg alkalmazhatjuk illatlámpába, fürdőbe, maszszázsolajba, borogatásnak, inhaláláshoz, bedörzsölőnek. A kozmetikumba: arckrémbe, testápolóba keverve is hasznosítható az illóolajok terápiás hatása. A Herbio kozmetikumokban is erre törekszem, hogy ne illatuk miatt, hanem hatásuk révén kerüljenek a termékbe az illóolajok.
Ennyit gondoltam előzetesként. A továbbiakban is folytatjuk, kicsit komolyabban belevonva titeket az aromaterápia rejtelmeibe.
Tagged , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

16 − 2 =