A sokszínű levendula

Mind szerelmesek vagyunk a levendulába, gyakran használjuk is az illóolaját, de vajon tudtad, hogy hányféle levendulát használhatsz még a legelterjedtebb orvosi levendula mellett?

Nekem például nagy kedvencem a Francia levendula – Lav. Stoechas, amely kicsit zsályás illatú, frissítő. Nagy hatású hámosító és regeneráló, égési- műtéti- vagy baleseti sebek, hegek beforrasztója, bőrünk gyógyítója. Megszünteti a vérömlenyt, és csökkenti a szürke hályogot. Elhízás esetén is segítséget nyújt. Viszont nem alkalmazhatő tisztán a bőrőn, csak hígításban.

Aztán ott van a már nagyon ismerős Orvosi levendula – Lav. Angustifolia, amely számomra a legkevésbé elfogadható illatú, de a leggyakrabban használt mégis. Az orvosi levendula fájdalomcsillapító, nyugtató, feszültségoldó és gyulladáscsökkentő hatású illóolaj. Alkalmazása kiterjedhet akár kisebb égések, rovarcsípések és bőrirritációk kezelésére is. Kisebb égés esetén a terület nagyságától függően néhány cseppet tegyél az égett bőrfelületre az első félórában 5-10 percenként, majd naponta 6-szor.  

A magashegyi levendula – Lav. Super a legtisztább rezgésű levendula, ezt csak különleges keverékekbe, vagy gyermek esetében alkalmazom. A levendula e fajtájának illóolaja álmatlanságra a legjobb választás, akár csecsemők mellett is párologtathatjuk. Görcsoldó, fájdalomcsillapító hatása miatt fejfájásra, akár migrénes fájdalmak csillapítására is alkalmas.

A keverék levendula, a hibridke Angol levendulaLavandula X intermedia talán az én kedvencem, lágy illatával körbeölel. Nem tiszta, karakán illat, mint ahogy a növény sem az, ez a keresztezés talán segített a levendulának elfogadhatóvá válni számomra, amikor az orvosi levendulát száműztem az illataim közül.

Légfrissítésre, fertőtlenítésére használhatod párosítóba cseppentve. Hideg, nyirkos időszakban adhatunk hozzá a 1-2 csepp fahéj- és citrusolajat is, hogy eredményesen és kellemes illatokkal javítja a memóriát És itt van még az általam használt levendulák között a Vadlevendula illóolaj – Lavandula latifolia spica. Nyákoldó, fájdalomcsillapító és hűsítő hatású illóolaj. Rovarcsípésre hígítatlanul tehetjük, azonnal csökkenti a viszketést és az ödémát. Tengerparti nyaraláshoz mindenképpen ajánlott a vadlevendula illóolaja, mivel medúza csípésnél is kiválóan alkalmazható.

Nos, mindeniket használom (az angustifoliát a legkevésbé, mert nem szeretem), de készítettem már finom testápolót az összes levendulával, ami mennyei finom illatú lett, szépen összehangolódtak az illatok.

Érdekességképpen, megemlíteném a Spanyol zsályát – Salvia lavandufolia, amely  nevében viseli a levendulát, javítja a memóriát, és a zsálya – számomra – kellemesen szúrós illatát valamelyest simogatóbbá teszi.

https://panarom.hu/orvosi-levendula-lavandula-angustifolia-illoolaj
https://panarom.hu/lavandala-super-illoolaj
https://panarom.hu/vadlevendula-lavandula-latifoliaspica-illoolaj

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkilenc − 16 =